Femke Van Meulenbeke

Praten helpt - Ouders & Jongeren

Ouders

Iedereen heeft wel eens het gevoel dat het allemaal niet zo goed meer lukt. Je maakt je zorgen over het gedrag of de ontwikkeling van je kind, je weet niet goed hoe je met bepaalde eigenaardigheden van je kind kan omgaan of je kind lijkt zich niet goed meer in zijn vel te voelen.

Maar soms krijg je als ouder het gevoel dat je er niet meer alleen (of samen met je partner) uit kan geraken, het gevoel dat alles lijkt vast te lopen. Familie of vrienden doen hun best om je te helpen, maar het is zo moeilijk om uit te leggen wat er aan de hand is.

Wanneer je als ouder niet goed meer weet hoe je met het gedrag van je kind kan omgaan, kan het zinvol zijn een kinderpsycholoog te raadplegen. Een kinderpsycholoog kan helpen uit te zoeken hoe jij, je kind en je gezin het best geholpen kunnen worden, helpen om er samen terug door te komen.

Jongeren

De puberteit en jongvolwassenheid is voor veel jongeren een moeilijke tijd. Steun van vrienden en familie is dan van groot belang.

Toch heb je als jongere soms het gevoel nergens met je problemen terecht te kunnen: je voelt je niet goed in je vel, het gaat moeilijk op school of op je werk, je voelt je anders dan de anderen, je hebt problemen met je ouders, je hebt iets ergs meegemaakt, je bent verlegen of juist erg druk, je voelt je angstig, kwaad, verdrietig,… Soms kan het helpen om hier met iemand over te praten of om te leren op een andere manier tegen de dingen aan te kijken of ermee om te gaan.

Een eerste gesprek kan alleen met jou of samen met je ouders plaatsvinden. Verdere gesprekken kunnen dan alleen met jou doorgaan. Voor -18-jarigen is het belangrijk dat de ouders op de hoogte zijn van het feit dat een kinderpsycholoog geraadpleegd wordt.

         
Femke Van Meulenbeke
Kinder- en jeugd-psychologe / Gedragstherapeut
Erkenningsnummer: 842109035
femke@centrumdeberk.be
Tel.: 0498 22 11 12
 
Centrum
DE BERK Berkenlaan 25
2200 Herentals
     
Centrum De Berk | Berkenlaan 25 | 2200 Herentals